Voor elke uitdaging een financiering
Transparant in wat we doen
Totale financiële ontzorging

Soorten testamenten

Een universele aanpak is net als bij ongeveer alle andere zaken ook bij testamenten niet toepasselijk. Er zijn verschillende mogelijkheden in het opstellen van een testament. Op deze pagina vind jij uitleg over verschillende soorten testamenten, wil je meer weten neem dan contact met ons op.

De verschillende testamenten

In een testament is opgenomen wat er gebeurt met jouw bezittingen na het overlijden. Ondanks dat het geen gebeurtenis is waar je graag over nadenkt is het opstellen van een testament wel van belang als je invloed wilt hebben op jouw bezittingen na het overlijden. Hieronder worden meest voorkomende vormen van testamenten uitgelegd. Wil je weten welke vorm het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op.

Langstlevende testament

Het langstlevende testament geeft de langstlevende partner eigendom over de bezittingen van de andere partner bij overlijden. Wanneer één van de partners of beide partners samen kinderen hebben krijgen deze het nalatenschap pas wanneer ook de langstlevende partner komt te overlijden. Aangezien de langstlevende partner de erfenis krijgt dient deze persoon ook de verschuldigde erfbelasting te betalen over het deel van de kinderen, dit hoeven de kinderen zelf niet te doen.

Vruchtgebruikstestament

In tegenstelling tot het langstlevende testament hebben de kinderen van een overleden persoon recht op de bezittingen bij het vruchtgebruikstestament. De kinderen van de overledene worden eigenaar van de bezittingen, echter mag de langstlevende partner wel gebruik maken van bezittingen. Hierdoor voorkom je dat de langstlevende partner zomaar uit zijn of haar huis wordt gezet.

Combinatie testament

Een combinatietestament is, zoals de naam al doet vermoeden, een combinatie van de twee bovenstaande testamenten. Hierin mag de langstlevende partner de verdeling van het nalatenschap bepalen. 

Het nadeel van dit testament is dat de langstlevende partner is de periode van rouw moeten bepalen hoe de verdeling van de erfenis eruit gaat zien. Dit kan soms lastig zijn doordat emotie de over hand kan nemen.

Het voordeel van een combinatietestament is dat het mogelijk is om te kijken wat belastingtechnische de gunstigste verdeling is.

Overige testamenten

Hierboven hebben we de meest voorkomende testamenten kort en bondig voor je uitgelegd. Naast deze drie zijn er nog meer mogelijke soorten testamenten. Wil je daar meer over weten? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag.